Da posten kom til Ballerup
Danmark fik som det første land i Norden et postvæsen i 1624. Postvæsenet var i begyndelsen forbeholdt de store byer, og der skulle gå mere end 200 år, før posten kom til landsbyen Ballerup. Som en del af postvæsenets udvidelse på landet, blev der i 1852 oprettet et brevsamlingssted i en købmands-forretning, som lå i den ene ende af Ballerup Kro.
Posten blev transporteret med hestevogn fra Kultorvet og Hauser Plads i København til Ballerup. Herfra gik to landpostruter til brevsamlingssteder i Smørum-Hove og Veksø-Ølstykke. For indbyggere i Ballerup betød det, at de nu kunne hente og aflevere post i deres egen by, hvor de førhen måtte hyre et sognebud - ældre eller invalide, der ikke kunne understøtte sig selv på anden vis – eller selv drage til nærmeste købstad, København eller Frederikssund.
Billede af Ballerup Kro og Rejsestald omkring 1889.
I 1867 flyttede brevsamlingsstedet fra kroen til den nyåbnede ”Brødrene Reehs Kjøbmandshandel og Lysstøberi”. Forretningen lå, hvor den daværende Frederikssundsvej drejede ind i Ballerup by, og havde derfor en mere central placering i byen end kroen.
Det var et ærefuldt hverv for købmand Reeh at være brevsamler, og i reglementet for brevsamlingssteder hed det, at: ”Til Brevsamlere maa kun antages Folk, der ere bekjendte som redelige og ordentlige Mænd og i saa Henseende nyde Omegnen Beboeres Tillid.”
Ud over anerkendelsen var der også andre goder. Reeh tjente 15 rigsdaler i kvartalet som brevsamler, og dagvognen med passagerer og post gjorde holdt foran hans forretning, hvilket tiltrak flere kunder til butikken.
Billede af ”Brødrene Reehs Kjøbmandshandel og Lysstøberi” fra omkring 1869. Her kunne Ballerups borgere hente post frem til år 1879.
I 1879 kom jernbanen til Ballerup med åbningen af Frederikssundsbanen. Denne trafikale revolution forbedrede ikke kun transporten for befolkningen, men også for postvæsenet. Nu kunne posten fragtes med tog i stedet for hestevogn i specialdesignede togvogne, hvor postvæsnets ansatte kunne sortere posten under rejsen. Postekspeditionen rykkede med jernbanens ankomst til to lokaler i en nybygget toetagers stationsbygning.
I løbet af 1800-tallet blev der sendt stadig mere post i Danmark. Læse- og skrivefærdigheder blev mere udbredt efter skoleloven i 1814, og det var blevet billigere og nemmere at sende breve med frimærkets indførelse i 1851.
Det blev derfor snart nødvendigt med et større postkontor i Ballerup, og i 1909 kunne stationsforstander, G.W. Staun, slå dørene op til nye større lokaler med ekspeditionsrude direkte ud til forhallen. Lokaler han bl.a. indrettede med en 12 rums reol til 28 kr. og en fingerfugter til 1 kr.